Cicle Sexual

 

Les gosses, en funció del seu tamany, poden tenir el primer zel entre els 6 mesos i l'any d'edat. Les gosses de tamany petit tindran el zel més aviat que les gosses de tamany gran.

El zel normalment és cada sis mesos, encara que pot haver-hi petites variacions. Això sí, és important que sigui regular.

La gossa adulta que tenint el zel de forma regular de sobte deixa de tenir-lo o tarda més de l'habitual en entrar en zel o pel contrari el té en intervals curts de menys de 4mesos, és possible que tingui algún problema i és millor que consulteu al veterinari. Les gosses, encara que siguin velles, mai deixaran de tenir el zel.

 

El cicle sexual de les gosses té quatre fases:

-        Proestre: vulva augmentada de tamany, edematosa i sagnat que pot durar uns 10 dies. La gossa encara no és receptiva. Les pèrdues sanguinolentes en gosses petites poden no veure's perque es llepen.

-        Estre: en aquesta fase la femella és receptiva i, per tant, és el moment adeqüat per que es quedi prenyada. Pot durar uns 10 dies aproximadament, i la gossa posa la cua a un costat per exposar la vulva i permetre la monta.

-        Diestre: dura uns dos mesos, igual que la gestació.

-        Anestre: és la fase de repòs. La duració és de quatre mesos.