Socialització

A través de la socialització el cadell aprèn a relacionar-se amb els individus de la seva espècie i d'altres. Es dóna en un període concret que va de les 3-4 a les 12 setmanes d'edat.

Amb la relació amb altres gossos aprenen mitjançant el joc les conductes que posteriorment desenvoluparan com la monta, controlar la força de la mossegada, postures de submisió...

El mateix passa respecte a les persones; el fet de, durant aquesta època, relacionar-se amb humans de diferents característiques ( nens, adults, homes, dones...) i que siguin manipulats per ells i sempre experiències positives, fa que d'adults siguin animals sense problemes de relació i sense pors.

Passades les 12 setmanes la socialització no és impossible però es fa més difícil perquè la por els dificulta l'aprenentatge. Per això és important:

- Adquirir un gos al voltant dels 2 mesos que hagi conviscut amb la mare i altres cadells.

- Que es relacioni i sigui manipulat (afagar-lo, acariciar-lo, jugar...) per persones de diferents edats i característiques físiques.

- Que aquesta relació es mantingui posteriorment a aquest període.

- Que sigui exposat a estímuls variats (carrer, sorolls, vehícles...) i de forma repetida, sempre inocus i que no suposin una font de pors.

- No forçar mai el cadell a situacions on es mostri neguitós o amb por.